Hervannan timantti kaipaa hiomista

Hervanta on viisikymmenvuotisen taipaleensa aikana kehittynyt monipuoliseksi koulutus- ja osaamiskeskukseksi ja viihtyisäksi asuinalueeksi. Kaupunginosa lähialueineen tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet luontoliikunnalle ja -harrastuksille. Tässä suhteessa alueella on vielä paljon hyödyntämätöntäkin potentiaalia. Parhaana esimerkkinä ovat nyt oman onnensa nojassa olevat laskettelurinteet, kirjoittaa Lukonmäessä asuva Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen.

Tampereen kaakkoisosissa (Hervanta, Messukylä, Kaukajärvi, Annala, Lintuhytti, Lukonmäki, Finninmäki, Hallila jne.) asuu paljon lapsiperheitä ja opiskelevaa nuorisoa. Yksistään Hervannassa asuu monen normaalin kunnan verran ihmisiä. Lapset ja nuoret ovat innostuneita varsinkin talviliikunnasta kuten laskettelusta.

Suhteessa väestöpohjaan Tampereen kaakkoisalueella on kuitenkin vähän kaupungin tarjoamia ulkoilu- ja liikuntapalveluja. Julkisen liikenteen yhteydet Hervantaan ovat hyvät, mutta alueen sisäinen syöttö- ja muu julkinen liikenne on harvojen yhteyksien varassa.

Hervannan rinteet sijaitsevat suurten asuinalueiden keskellä ja voisivat palvella koko kaupungin kaakkois- ja eteläosia. Rinteet sopivat erityisen hyvin lapsille ja laskettelua aloitteleville. Ne ovat myös hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella. Kanjonin raitiotiepysäkiltä on rinteiden laelle matkaa vain parisataa metriä. Rinnealueelta on hyvät yhteydet lähialueiden latu- ja polkuverkostoihin. Alueen luonto on hyvin monipuolinen ja vaihteleva.

Tällä hetkellä rinteissä ei kuitenkaan ole vähäisimpiäkään kaupungin tarjoamia palveluja, ei edes penkkejä levähtämistä ja varusteiden vaihtoa varten. Tästä huolimatta rinteillä on kuluvana talvena ollut runsaasti käyttäjiä. Väkeä on käynyt perhekunnittain laskettelemassa naapurikunnista saakka. Ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat olleet haltioissaan rinteiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Monet kävijät ovat ihmetelleet palvelujen puuttumista alueelta. On kysytty, onko Tampereella varaa jättää näin upea alue ja ja sen tarjoamat mahdollisuudet käyttämättä? Vai ovatko pääasiassa keskusta-alueen kehittämiseen tehdyt jätti-investoinnit vieneet kaupungin talouden niin tiukoille, ettei reuna-alueille enää riitä mitään? Eikö kaupungin tehtävä ole edistää varsinkin lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksia eikä karsia niitä?

Hervannan rinteistä voisi kehittää lasten ja nuorten talviajan liikuntapaikan. Alueelle voisi rakentaa erilaisia pulkkamäkiä ja jääliukuratoja, aloittelijoiden kumparelaskurinteitä, töyssyjä ja pikku hyppyreitä jne. Alkuun pääsisi jo tasoitetuilla ja vähälumisina talvina lumetetuilla laskuväylillä. Paikka varusteiden vaihtoa, eväiden nauttimista ja levähtämistä varten olisi järjestettävissä siirrettäviä rakennuksia tai konttipohjaisia ratkaisuja käyttäen.

Kesälläkin rinteille löytyisi paljon käyttöä, esimerkiksi ylä- ja alamäkipyöräilyn, frisbeegolfradan, leikki- ja kuntolaitepuiston, skeittiramppien ja parkourin tyyssijana. Paikka olisi hyvin sopiva leija- ja dronelennätykseen. Rinteet voisivat toimia myös ympäröiville alueille suuntautuvien patikka- ja polkuretkien sekä maastopyöräilyn tukikohtana.

Aluetta ja sen monipuolista luontoa voisi hyödyntää myös luontokoulutoiminnassa. Lukonpuistossa ja Kanjonin alueella on hienoja ja jylhiä kohteita sekä kesä- että talviaikana tutustuttaviksi ja tutkittaviksi.

Nykyisellään Hervannan rinteet lähialueineen ovat kuin hiomaton timantti, jonka säihke on pinnan rosoisuuden ja himmeyden alla piilossa. Hiomalla timantin parhaat puolet esiin alue voisi muodostua monitahoiseksi ja valovoimaiseksi liikunta- ja vapaa-aikakeskukseksi. Sen hyötyvaikutukset säteilisivät laajalti Tampereelle ja sen lähiympäristöön, kenties koko Pirkanmaan alueelle saakka.