Hervannassa lasketellaan vailla palveluja

Aamulehti on viime päivinä kertonut artikkeleissaan Tampereen ja sen lähialueiden laskettelumahdollisuuksista. Pulkkamäkiä esiteltiin 10.1 ja Mustavuoren laskettelukeskusta 11.1. laajoissa artikkeleissa. Vuonna 2018 lakkautetut Hervannan laskettelurinteet jäivät vaille huomiota.

Muiden pulkkamäkien tapaan myös Hervannan rinteissä lasketellaan nyt omatoimisesti, koska päätöksiä kaupungin jäädyttämistä mäistä ei vielä ole tehty. Olen seurannut tämänhetkistä tilannetta useampana viikonloppuna ja Hervannan rinteissä on aina ollut paljon laskijoita: lapsiperheitä, opiskelijoita ja muuta nuorta väkeä. Lasten ja varttuneempienkin ilo on ollut silmin nähtävää ja korvin kuultavaa.

Rinteissä ei ole nyt valaistusta tai muita palveluja. Hiihtohissit on viety pois ja huoltorakennus on purettu. Nuotiopaikalle pitää puut tuoda tullessaan. Rinteissä on sateisen syksyn jäljiltä pahoja ajouria. Alueelle johtava tiekin on järkyttävän kuoppainen. Silti varsinkin viikonloppuisin pysäköintialueilla on runsaasti laskettelijoiden autoja.

Keskustellessani rinteessä laskevien lapsiperheiden vanhempien kanssa on heidän toiveenaan ollut lähinnä rinteen tasoittaminen ja lumettaminen. Nyt onneksi luonto on hoitanut tehokkaasti lumetuspuolta.

Hervannan rinteet ovat isojen asutusalueiden keskellä ja helposti tavoitettavissa sekä omalla autolla että julkisilla kulkuneuvoilla. Tulevaisuudessa ratikkapysäkkikin on melkein vieressä. Alueella on hyvä polku- ja lumen tultua myös valaistu latuverkosto. Hyppyrimäki ja kuntoportaat ovat valmiina omille käyttäjilleen. Kesäajaksikin rinteillä olisi käyttöä mm. sekä ylä- että alamäkipyöräilijöille ja muille kuntoilijoille.

Vuonna 2015 uudistetun liikuntalain mukaan kunnan tehtävänä on luoda edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle mm. järjestämällä liikuntapalveluja sekä rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. Kaupungin eri alueita tulisi myös kehittää tasapuolisesti. Hervannan rinteiden kaltaista kaupunkialueen helmeä ja sen palvelemia alueita ei pidä jättää oman onnensa nojaan.

Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen
Lukonmäenkatu 9 C 13
33710 Tampere
puh.050 366 4143
annakaarina.rantaviita-tiainen@gmail.com