Kaukajärvi uudistuu ja palvelee

Syvä, lähdepohjainen ja kirkasvetinen Kaukajärvi on antanut nimen sen rannoille kasvaneelle Tampereen suurimpiin kuuluvalle kaupunginosalle. Tampereen ensimmäistä lähiötä alettiin rakentaa jo 1960-luvulla. Myöhemmin sen kaakkoispuolelle on muodostunut yhä edelleen kasvava Annala, joka luetaan kuuluvaksi Kaukajärveen. Annala on jo kasvamassa kiinni Kangasalan rajaan.

Aikanaan Tampereella vitsailtiin, että Kaukajärvelle rakennettiin kaupungin ensimmäinen pilvenpiirtäjä. Säästösyistä se sijoitettiin kuitenkin kyljelleen Kaukajärven rantaan. Muistan itsekin ihmetelleeni pitkänpitkää kerrostaloa järven rannassa jo 1970- luvulla.

Kaukajärven palvelutaso on verrattain hyvä. Alueen keskuksessa on useita kauppaliikkeitä, koulu, postin palvelupiste, rautakauppa ja oma terveysasema. Annalassa on kolme koulua, päiväkoti, kauppa ja muita yksittäisiä palveluja. Kaukajärvi kuuluu myös terveyspalveluiden valinnanvapauskokeilun piiriin. Keskuksessa sijaitsevat urheiluhallit lisäävät vilinää alueella.

Asukkaat kaipaavat alueelle terveysaseman yhteyteen laboratoriopalveluja. Pankkipalveluista on pulaa ja ainakin pankkiautomaatti on toivelistalla. Myös yhteisistä kokoontumistiloista on puutetta seurakuntakeskuksen väistyttyä kerrostalon tieltä.

Kaukajärven keskusalue on uudistamassa ilmettään. Tampereen rakentamisen myötä sorakuopaksi muuttunut Vilusenharju on luoteispäästään korotettu alkuperäiseen korkeuteensa. Sen laelle on rakennettu moderni skeittipuisto. Juvankadun ja Keskisenkadun risteyksen luoteiskulmaukseen on nousemassa laaja kauppakeskus ja kahdeksankerroksinen kerrostalo. Keskisenkadun varteen on jo noussut moderneja kerrostaloja.

Kaukajärvi on hyvä esimerkki luonnonläheisestä, viihtyisästä asuinalueesta, joka tarjoaa asukkailleen tarvittavat peruspalvelut. Kaupunginosan ilme on uudistumassa ja palvelut paranemassa entisestään. Kaukajärvi ja Annala
muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jossa on hyvä asua ja elää.

Anna-Kaarina
Rantaviita-Tiainen
Kaupunginvaltuutettu, Keskusta