Yhdyskuntalautakunta 28.4.2015

Pykälä 118 Hämeenkadun elävöittämistä koskeva kokeilu välillä Koskikatu- Rautatienkatu

 

ERIÄVÄ MIELIPIDE

Nyt esitettyä kokeilua ei tule toteuttaa. Jätin jo 3.12.2013 pidetyssä yhdyskuntalautakunnan kokouksessa eriävän mielipiteeni Hämeenkadun joukkoliikennekatukokeilua koskevaan päätökseen. On käsittämätöntä, että Tampere haluaa ehdoin tahdoin aiheuttaa itselleen infarktin tukkimalla vapaaehtoisesti liikenteellisen valtasuonensa erilaisilla kokeiluilla.

Kokeilun perusteluissa todetaan, että ongelmiksi kokeilun aikana tulevat muodostumaan bussiliikenne ja erityisesti bussipysäkit. Lisäksi todetaan, ettei kokeilulla saada aikaan hyvää ratkaisua jalankulkuliikenteen ja pyöräilyn erottamiseen toisistaan. Jo näiden tekijöiden vuoksi tulisi kokeilusta luopua, puhumattakaan liikenteelle ja alueen yrityksille aiheutuvista ongelmista.

Nyt esitetty kokeilu tulee joka tapauksessa jäämään hyvin lyhytaikaiseksi, koska joukkoliikennekatukokeilu kokonaisuudessaan päättyy jo vuonna 2016. Rakentamisen kustannuksiksi on arvioitu 70 000 euroa, joka tulee kokemukseni mukaan ylittymään. Purkukustannuksista ei perusteluissa todeta mitään. Ei ole viisasta tuhlata rahoja kokeiluun, kun jälkeenpäin joudutaan toteamaan, ettei kokeilun lyhyestä ajasta johtuen sen tuloksista voi sanoa mitään varmaa.

Tällainen asia pitäisi tuoda lautakuntaan ehdottomasti päätösasiana eikä vain tiedoksi. Tampereella on paljon kiireellisempiäkin rahoitustarpeita kuin tällaiset tarpeettomat kokeilut.  

 

Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen

yhdyskuntalautakunnan jäsen