Valtuustopuheenvuoro 14.11.2009

Vuoden 2010 budjetin käsittely

 

Rouva puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut.

Haluan kiittää kaikkia niitä tahoja, jotka ovat osallistuneet tämän vaikean lamakauden budjetin työstämiseen. Haluan myös ilmaista iloni siitä, että valtuustoryhmät ovat yhdessä kyenneet neuvottelemaan budjettisopimuksen jäljellä olevalle valtuustokaudelle. Olemme pystyneet osoittamaan, että Tampereen ja tamperelaisten hyvinvointi on meidän kaikkien yhteinen päämäärä.

Kansainvälinen taantuma koettelee vientivetoista Tamperetta pienentämällä rajusti kaupungin veropohjaa sekä tulo- että yhteisöverotuksessa. Alenemaa ei synny ainoastaan tänä vuonna vaan myös tulevina vuosina.

Tampereella on eletty hyviäkin aikoja. Viimeksi  vuonna 2008 kaupungin tulos oli reilusti ylijäämäinen. Kysyä sopii, mihin nuo hyvien vuosien ylijäämät on käytetty, kun taantuman ensimmäisenä täytenä vuonna pudotaan heti näin reilusti miinukselle?

Talousarvion tavoitteena on kuntalaisten palvelujen turvaaminen, Se tietenkin maksaa entistä enemmän väkiluvun kasvaessa ja väestön ikärakenteen muuttuessa. Kuitenkin nyt esitetty veronkorotus on suuri, kokonainen prosentti. Se on raju nousu. Päälle tulee vielä kiinteistöveron 0,1 prosentin korotus.

Korotuksilla on käänteinenkin puoli. Asumis- ja elinkustannukset kasvavat ja kaupunkilaisten ostovoima vähenee. Tämä hidastaa kotimaisen kulutuksen kasvuun perustuvaa taantumasta nousua, ellei vienti lähde vetämään. Mm Helsinki ja Lahti eivät ole lähteneet veronkorotusten tielle. Tällä voi olla vaikutusta muuttoliikkeeseen.

Hyvä asia on se, että saatiin aikaan valtuustosopimus jäljellä olevan valtuustokauden ajaksi. Toivottavasti se pitää. Samoin toivon, että budjetti pitää tulevana vuonna eikä lisäbudjetteja tarvita, vaikka niistäkin on jo käytävillä puhuttu. Olisin muutenkin halunnut, että budjetti olisi päätetty pormestarin esityksen mukaan eikä mitään karamellirahoja olisi siihen enää lisätty. Ne kun joudutaan taas hakemaan kaupunkilaisten kukkarosta. Jos me  käytämme jo nyt kaiken valtuustosopimukseen sisällytetyn veronkorotusvaran ja siihen vielä karkkirahat päälle, niin mitä me sitten teemme, jos taantuma vielä tästä syvenee?

On edettävä rakenteellisten uudistusten, toimintojen tehostamisen ja menojen pienentämisen tietä. Sille tielle olisi pitänyt lähteä jo kauan sitten. Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirille maksettavia siirtoviivemaksuja ei olisi koskaan pitänyt päästää syntymään. Säästöt eivät ole itsetarkoitus, vaan toiminnan tehostaminen. Kun tällaiset tervehdyttämistoimet aikanaan purevat, voidaan tulevaisuudessa veroprosenttia joskus jopa pienentää.

On myös varauduttava tulevaisuudessa väistämättä koittavaan nousuun. Kaavoituksella ohjataan maankäyttöä, asumista, yritystoimintaa ja liike-elämää sekä liikennettä. Kaikkia näitä on meillä ohjattu naapurikuntiin. Vääristymän oikaisu vie vuosia. Toivon ja uskon, että tässä kohdassa koittaa uusi aika apulaispormestari Timo Hanhilahden johdolla.

Tampereen ja naapurikuntien yhteistyö ei ole oikein ottanut tulta lähinnä muutamien vaikeasti sovittavien asioiden jumiutumisen vuoksi. Mielestäni Tampere voisi nyt ottaa aloitteen jossakin yhteistyötä hiertävässä asiassa, esimerkiksi sijoittamalla keskusjätevedenpuhdistamon omalle alueelleen, Sulkavuoreen. Tämä voisi avata solmun ja laukaista lukkiutuneen tilanteen myös esim logistiikkakeskuksen sekä Tampereen ratapihan siirron osalta, Ne ovat kaikki keskeisiä hankkeita Tampereen seudun yrityselämän kannalta.   

Toivon Tampereen jatkossa pitävän huolta siitä, että meillä on asunto- ja yritystontteja, osaavaa työvoimaa sekä toimivat liikenneyhteydet elinkeinoelämän tarpeisiin. Näiden ja omien toimintojemme tehostamisen varaan me voimme jatkossa rakentaa kaupungillemme vakaan talouden, jota suhdannevaihtelut eivät näin rajusti heiluttele.