Valtuustoaloite Yrjöläntien bussipysäkeistä

Yrjöläntien varrella sijaitsevat bussipysäkit numerot 3564 ja 3565 sijaitsevat vilkkaassa paikassa. Turtolankadulta Kaukajärvelle johtava Yrjöläntie on kaksikaistainen ja hyvin vilkkaasti liikennöity. Sitä käyttävät mm. bussilinjat 32, joka ajaa Tays Keskussairaalasta Kaukajärven, Hervannan, Koivistonkylän ja Hatanpään kautta Ranta-Tampellaan ja 38, joka ajaa Atalasta Kaukajärven ja Hermian kautta Hervannan kampukselle.

Finninmäestä Yrjöläntielle johtavan kevyen liikenteen väylän kohdalla sijaitseville pysäkeille 3564 ja 3565 on rakennettu pysäkkikorokkeet, mutta ei levennyksiä eli ns. pysäkkitaskuja.

Bussit joutuvat pysähtymään ajokaistoille, mikä ruuhkauttaa kapeahkon tien vilkasta liikennettä ja lisää onnettomuusriskiä, kommentoi Yrjöläntien pysäkeistä valtuustoaloitteen kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.11.2020 tehnyt kaupunginvaltuutettu Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen.

Rantaviita-Tiainen kertoo huolestuneensa havaittuaan, että tultaessa Finninmäestä kevyen liikenteen väylää pysäkille 3565 ja jatkettaessa Kaukajärven kautta Tays Keskussairaalaan on Yrjöläntie ylitettävä tien toisella puolen olevalle pysäkille pääsemiseksi, eikä kyseisellä kohdalla ole vilkkaasti liikennöidyn tien yli johtavaa suojatietä.

Varsinkin hitaammin liikkuville Tays Keskussairaalaan menossa oleville vanhuksille tämä aiheuttaa turvattomuutta ja lisää onnettomuusriskiä, hän sanoo.

”Vaaran paikka”

Pysäkki 3565 sijaitsee noin 30-40 metriä kevyen liikenteen väylän risteyskohdasta Kaukajärven suuntaan. Ajoradan asvaltointi loppuu ajoradan reunaan ja reunan sekä ojan välillä oleva nurmikkopiennar alkaa viettää kohti ojaa heti asvaltin reunasta.

Piennarta pitkin pysäkille kulkeva henkilö on vaarassa joko horjahtaa ojaan tai joutua ajoradalle. Esimerkiksi rollaattoria käyttävälle ikäihmiselle pysäkille pääsy turvallisesti on käytännössä mahdotonta varsinkin talviaikaan, sanoo Rantaviita-Tiainen.

Rantaviita-Tiaisen tekemässä valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että Tampereen kaupunki ryhtyy välittömästi toimiin pysäkkilevennysten rakentamiseksi Yrjöläntien pysäkeille 3564 ja 3565 sekä Yrjöläntien ylittävän suojatien rakentamiseksi Finninmäestä tulevan kevyen liikenteen väylän kohdalle pientareen leventämiseksi ja asvaltoimiseksi suojatien ja pysäkin 3565 välisellä matkalla.